Beställ tryggt från en inhemsk webbshop
Kulturarv. Gammal kulturväxt som odlades i Sverige under 1800-talet. Ca 5-6 cm långa, kägelformade rötter med angenäm, nötliknande smak. Rötterna kan kokas och serveras med smör.
Vetenskapligt namn | CHAEROPHYLLUM bulbosum |
Försäljningsstorlek | 60 frö |
Planteringsavstånd | 25 cm |
Växtläge |
|
Årighet |
|
Såtid |
|
Grotid | 30-90 |
Radavstånd | 40 cm |
Sådjup | 0,2 cm |
i lager | Nej |
Stratifieras fem-sex veckor enligt separat anvisning nedan. Därefter sås fröerna utomhus på friland i april-maj. Kan även sås direkt på friland under senhösten. Gallras till 25 cm plantavstånd. Skördas sent för bästa smak. STRATIFIERING Vedartade växters frön kan vara i djup vila. För att väcka dem ur vilan behövs stratifiering. Metoden har två steg: Först låter man fröerna suga upp vatten, därefter utsätts de för en kylperiod. Stratifieringen tidsanpassas helst så att fröerna blir färdiga för sådd enligt rekommenderad tidtabell (se såtid). Använd en bas av finsiktad sand, finsållad torv eller vermikulit. Tillsätt så mycket kokt, avsvalnat vatten, som stratifieringsbasen kan suga upp. Ta 1 dl basmassa per fröportion (fröpåse). Inneslut massan med fröerna i tät plastpåse, vilken knyts ihop och etiketteras. Märk noggrant på påsen datumet då stratifieringen påbörjats samt frösorten som påsen innehåller. Låt påsen ligga i rumstemperatur ca 5-6 dagar, för att fröerna ska hinna suga till sig vattnet. Placera sedan påsen i kylskåp för 5-8 veckor, om annan tid ej anges här ovan. Öppna inte påsen under stratifieringen men skaka om och kontrollera påsen regelbundet, minst en gång per vecka. Om fröerna gror under kylperioden, avbryts den omgående och fröerna sås ut.