Talven pimeämpinä kuukausinakin voi lautaselle lisätä itsekasvattamaansa ja ravintorikasta ruokaa helposti versottamalla. Versot sopivat niin salaatteihin, leivän päälle, smoothien sekaan sekä erilaisten liharuokien lisukkeiksi. Tai ihan sellaisinaan nautittaviksi. Versot ovat todellista superruokaa, koska niissä on tiiviissä muodossa paljon erilaisia vitamiineja, mineraaleja, lehtivihreää, kuituja sekä antioksidantteja.
Versotukseen tarvitset siementen lisäksi kasvatusastian ja multaa. Siemenet on hyvä huuhtoa ennen kylvöä ja isommat siemenet liottaa yön yli. Kylvö kannattaa tehdä tiheään, jotta saat mahdollisimman paljon versoja yhdellä kertaa. Siemenestä riippuen kylvös joko peitetään kevyesti mullalla tai siemenet jätetään mullan pinnalle. Kylvös pidetään kosteana. Satoa korjataan versojen ollessa n. 5-7 cm mittaisia, riippuen siitä, halutaanko sato korjata sirkkalehtivaiheessa vai kasvattaa versoista isompia.
Erilaisiin salaatteihin voi lisätä versoja antamaan makua. Ja jos tilaa keittiön ikkunalla riittää, voi myös salaattisekoituksenkin kasvattaa itse. Tässä ruokaisammassa salaatissa versojen lisäksi makua tuo suolaisen ja makean yhdistelmä, joka syntyy, kun ripottelet salaatin pinnalle pensasmustikoita ja juuri ennen tarjoilua lisäät päälle vielä oliiviöljyä ja ripauksen suolaa.
Ruokaisa salaatti (vegaaninen, gluteeniton)
Salaattisekoitusta (esim. rucola, pinaatti, punajuuren lehti, viinisuolaheinä)
Kvinoaa
Versoja (lista eri vaihtoehdoista alempana)
Kurkkua
Kirsikkatomaatteja
Kikherneitä
Pensasmustikoita
Cashew-pähkinöitä
Ruohosipulia
Oliiviöljyä
Suolaa
Huuhtele kvinoa ja keitä kypsäksi. Sekoita salaatin ainekset yhteen ja lisää oliiviöljyä ja suolaa juuri ennen tarjoilua.
Esimerkkejä idätykseen sopivista Impectan siemenistä:
Lehtikaali 'Dwarf Green Curled'
Kähäräsinappi 'Moutarde Rouge Metis'
Vuonankaali 'Verte de Cambrai'
Kiinalainen lehtiselleri 'Da Taglio'