Tilaa turvallisesti kotimaisesta verkkokaupasta!
Kulttuuriperintö. Vanha viljelykasvi, jota kasvatettiin Ruotsissa jo 1800-luvulla. Lyhyet, pallomaiset juurimukulat, joissa on miellyttävä, pähkinäinen maku. Juuret voidaan keittää ja syödä voin kanssa.
Tieteellinen nimi | CHAEROPHYLLUM bulbosum |
Myyntikoko | 60 siem |
Taimiväli | 25 cm |
Kasvupaikka |
|
Vuotisuus |
|
Kylvöaika |
|
Itämisaika | 30-90 |
Riviväli | 40 cm |
Kylvösyvyys | 0,2 cm |
Varastossa | Ei |
Kylmäkäsittele 5–6 viikkoa erillisen ohjeen mukaan. Kylvä siemenet sen jälkeen huhti–toukokuussa avomaalle. Voit myös kylvää suoraan avomaalle loppusyksyllä. Harvenna taimiväliksi 25 cm. Parhaan makuista myöhään korjattuna. SIEMENTEN KYLMÄKÄSITTELY eli STRATIFIOINTI Puuvartisten kasvien siemenet saattavat olla syvässä talviunessa. Siitä herättämiseksi tarvitaan kylmäkäsittely, jossa on kaksi vaihetta: Ensin siementen annetaan imeä itseensä vettä, ja sen jälkeen niitä pidetään kylmässä. Kylmäkäsittely kannattaa ajoittaa niin, että siemenet ovat valmiita kylvettäviksi alla suositeltuna ajankohtana (ks. kylvökuukausi). Käytä perusmassana hienoksi siivilöityä hiekkaa, hienoksi seulottua turvetta tai vermikuliittia. Lisää niin paljon keitettyä ja jäähdytettyä vettä, kuin massa pystyy imemään. Käytä kutakin siemenannosta (siemenpussia) kohti noin 1 dl perusmassaa. Sekoita siemenet perusmassaan ja pane seos tiiviiseen muovipussiin. Sulje pussi ja merkitse siihen kylmäkäsittelyn aloituspäivä sekä mitä siemeniä se sisältää. Ole tarkkana, että kirjoitat tiedot oikein. Pidä pussia huoneenlämmössä 5–6 vrk, niin että siemenet ehtivät imeä veden itseensä. Pane pussi sitten jääkaappiin 5–8 viikoksi, paitsi jos yllä olevissa ohjeissa on annettu jokin muu aika. Älä avaa pussia, mutta ravistele ja tarkastele sitä säännöllisesti, vähintään kerran viikossa. Jos siemenet sattuvat itämään kylmäkäsittelyn aikana, keskeytä käsittely heti ja kylvä siemenet edellä kuvatulla tavalla.