Tilaa turvallisesti kotimaisesta verkkokaupasta!
Karhunlaukkaa (Allium ursinum) käytetään pääasiassa hyötykasvina, mutta se on kaunis myös kukkapenkissä. Viihtyessään kasvupaikallaan, se levittäytyy kauniiksi, vihreäksi matoksi, joka kukkii alkukesästä, touko-kesäkuussa, valkoisin, tähtimäisin kukin. Lehdet muistuttavat kieloa, mutta tuoksuvat sipulilta.
Karhunlaukan lehtiä käytetään tuoreena ruuanlaitossa. Se sopii hyvin antamaan valkosipulista makua mm. kastikkeisiin, maustevoihin, perunasalaatteihin, keittoihin. Karhunlaukka kannattaa lisätä valmistuksen loppuvaiheessa, jolloin se pitää makunsa mahdollisimman hyvin. Lehtiä voidaan myös pakastaa, mutta kuivaamista ei suositella. Kuivaaminen heikentää karhunlaukan makua olennaisesti.
Karhunlaukan siemenet kylvetään joko syksyllä suoraan maahan tai varhain keväällä esikasvattamalla. Itämiseen voi mennä 1–3 kuukautta, joten esikasvatus kannattaa aloittaa ajoissa. Lisäksi siemen vaatii kylmäkäsittelyn itääkseen. Kylvä siemenet tammi-maaliskuussa kylvömultaan ja peitä kylvös ohuelti. Siementen annetaan olla ensin huoneenlämmössä pari viikkoa, jonka jälkeen ne siirretään jääkaappiin noin neljäksi viikoksi. Kun siemen on itänyt, taimet kasvatetaan viileässä ja valoisassa paikassa.
Parhaiten karhunlaukka viihtyy puolivarjoisella tai varjoisella kasvupaikalla, lehtomaisessa, kosteassa maaperässä, vyöhykkeillä I-III. Istuta karhunlaukka pensaiden alle tai talon seinustalle, jonne aurinko ei paista suoraan. Ruukku tai lava on karhunlaukalle usein liian lämmin. Paras maaperä karhunlaukalle on hyvin vettäläpäisevää ja kalkittua. Maan ilmavuutta voidaan parantaa lisäämällä siihen soraa tai hiekkaa. Istutuksen yhteydessä maata voidaan lannoittaa typpipitoisella lannoitteella, kuten kanankakalla.
Esikasvatetut taimet voidaan istuttaa maahan niin, että vain lehtiosa jää maanpinnan yläpuolelle. Varsinaisen sipulin päälle tulisi jäädä multaa vähintään 5 cm. Muista kastella istutuksen yhteydessä. Taimien istutusväli on 15–20 cm ja riviväli 20 cm. Karhunlaukalle kannattaa antaa ensimmäisinä vuosina kasvurauha ja satoa tulisi korjata maltillisesti, jotta se pääsisi leviämään hyvin kasvupaikalleen.
Kylvöaika: tammikuu-maaliskuu/syyskuu-marraskuu
Itämisaika: 1-3 kk
Kukinta-/Korjuuaika: touko-kesäkuu
Tieteellinen nimi | Allium ursinum |
Kukinnon väri |
|
Taimiväli | 20 cm |
Myyntikoko | 30 siementä |
Kasvuvyöhyke |
|
Kasvupaikka |
|
Kukinta- tai korjuuaika |
|
Kylvöaika |
|
Itämisaika | 30-90 |
Riviväli | 20 cm |
Kylvösyvyys | 0,2 cm |
Varastossa | Ei |
Kasvuvyöhyke | I-II(III) |
Tieteellinen nimi | Allium ursinum |
Myyntikoko | 30 siementä/pss |
Täysimittaisen kasvin koko | 25 cm |
Kasvupaikka | puolivarjo-varjo |
Kylvä sisälle tammi–toukokuussa. Peitä siemenet ohuella kerroksella soraa tai vermikuliittia. Jos siemenet eivät ole itäneet kuukaudessa, pane kylvökset noin kuukaudeksi jääkaappiin. Siirrä ne sen jälkeen ulos varjoon. Voit myös kylvää syys–marraskuussa ruukkuihin ulos tai lämmittämättömään kasvihuoneeseen – ruukut on hyvä upottaa hiekkaan – tai avomaalle taimikasvatukselle varattuun paikkaan.
|
|
|
|
|
|
|
|