Basilika ihastuttaa monipuolisuudellaan
Vuoden 2024 Vuoden HeVi on basilika (Ocimum basilicum), jonka nimi juontaa juurensa kreikan kieleen tarkoittaen tuoksuvaa ja kuningasta.
Tilaa turvallisesti kotimaisesta verkkokaupasta!
Vuoden 2024 Vuoden HeVi on basilika (Ocimum basilicum), jonka nimi juontaa juurensa kreikan kieleen tarkoittaen tuoksuvaa ja kuningasta.
Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry julkistavat vuosittain Vuoden Vihanneksen. Nykyään nimi on laajennettu Vuoden Hedelmäksi ja Vihannekseksi (HeVi).
Vuoden 2024 Vuoden HeVi on basilika (Ocimum basilicum), jonka nimi juontaa juurensa kreikan kieleen tarkoittaen tuoksuvaa ja kuningasta. Basilika on kotoisin Aasiasta ja Afrikasta ja se on olennainen osa Välimeren maiden ruokakulttuuria. Tämä rakkaudenkin yrtiksi kutsuttu kasvi on yksi Suomen suosituimpia yrttejä tillin ja persiljan ohella.
Basilikaa käytetään pääasiassa ruuanlaitossa, mutta basilikasta on jalostettu lajikkeita myös koristekäyttöön, joita pölyttäjät ja perhoset rakastavat.
Erilaisia basilikalajikkeita on tuhansia ja ne jaotellaan alaryhmiin niiden maun ja lehden koon mukaan. Tässä muutamia yleisimpiä basilikalajeja.
Isolehtinen maustebasilika (Ocimum basilicum) on perinteisin basilikalaji, jonka maku on voimakas. Se on ihanteellinen tomaattipohjaisten kastikkeiden, peston ja salaattien joukkoon.
Pienilehtinen basilika (Ocimum minimum) on tuuhea, pallomainen ja pienilehtinen pensas Lehtiä käytetään tuoreina ja kuivattuina mm. pestoissa ja salaateissa.
Punalehtinen basilika (Ocimum basilicum var. purpurescens) erottuu violetin värisillä lehdillään ja maku on mausteisempi versio perinteisestä basilikasta. Se on hieno, koristeellinen yrtti ja antaa väriä mm. salaatteihin.
Sitruunabasilikassa (Ocimum x africanum) maistuu sitrus ja se sopii erityisen hyvin kala- ja äyriäisruokiin sekä salaatteihin.
Thaibasilika (Ocimum basilicum var. thyrsiflora) on voimakkaamman makuinen ja hieman mausteisempi kuin perinteinen basilika. Sitä käytetään paljon erilaisissa aasialaisissa ruoissa, erityisesti thai- ja vietnamilaisessa keittiössä.
Vaniljabasilika (Ocimum x hybrida) on erinomainen jälkiruokabasilika, jonka tuoksu on mausteinen ja maku vaniljainen.
Anisbasilikassa (Ocimum basilicum) on mieto aniksen tai lakritsan maku.
Kanelibasilikassa (Ocimum basilicum) maistuu puolestaan miedosti kaneli. Lajilla on punervat varret ja punainen kukinto.
Pyhä basilika eli tulsi (Ocimum tenuiflorum) käytetään ruuanvalmistuksessa sekä mm. teenä.
Koristebasilikat ovat maustebasilikoja, joista käytetään usein nimitystä jemeninbasilika tai sinibasilika. Ne ovat hieman kylmänkestävämpiä, kuin tavallinen maustebasilika, Koristearvo on niiden tummissa lehdissä ja kukissa, jotka houkuttelevat luokseen perhosia ja pölyttäjiä.
Basilika rakastaa lämpöä ja valoa, joten liian aikaisin keväällä niitä ei kannata kylvää, jos lisävaloa ei ole käytettävissä. Siemenet kylvetään huhtikuulla esikasvatukseen sisälle joko noin 3 siementä ruukkuun tai kasvulaatikkoon 3–4 cm välein. Mullan sekaan voi lisätä perliittiä ja kylvös peitetään kevyesti esimerkiksi vermikuliitilla. Basilika itää parhaiten yli 20 asteen lämpötilassa.
Kun basilikan ovat itäneet ja taimet ovat muutaman sentin korkuisia, ne harvennetaan eli koulitaan. Ruukkuihin jätetään vain vahvin taimi ja istutuslaatikosta valitaan vahvimmat taimet ja istutetaan ne ruukkuihin. Sopivia ruukkuja basilikan taimikasvatukseen ovat halkaisijaltaan 6–8 cm ruukut. Taimet koulitaan lannoitettuun multaan.
Aloita taimien karaisu, kun lämpötila ulkona on noin 15 astetta. Taimet siirretään lämpiminä päivinä ulos suojaisaan paikkaan ja nostetaan yöksi sisälle. Kun lämpötila on pysyvästi ympäri vuorokauden yli 15 astetta, voidaan taimet istuttaa ulos suojaiselle kasvupaikalle tai kasvihuoneeseen karaisun jälkeen. Basilikan kanssa ei voi olla koksaan liian varovainen lämpötilan suhteen – se rakastaa lämpöä.
Paras kasvualusta basilikalle on kuohkea, vettä läpäisevä ja lannoitettu sekä kalkittu multamaa. Seisovaa vettä se ei siedä. Kunhan kasvupaikka on suojainen ja lämmin, basilika viihtyy hyvin niin ruukussa kuin avomaallakin.
Basilika latvotaan ensimmäisen kerran, kun se on kasvattanut sirkkalehtien lisäksi muutaman lehtiparin. Tällöin latva nyppäistään pois ja annetaan kasvin haaroittua. latvonnan voi tehdä kasvukauden aikana useamman kerran, jotta basilika ei aloita kukkimista ja kasvin kasvutapa pysyy tuuheana, pensasmaisena.
Basilikan lehtiä korjataan säännöllisesti pitkin kasvukautta, kun kasvi on saanut kokoa sen verran, että lehtien tai oksien poistamisen jälkeen kasviin jää ainakin puolet jäljelle. Paras aika vuorokaudesta korjata satoa on aamu, jolloin kasvin nestejännitys on parhaimmillaan.
Liity kasvavaan puutarhaharrastajien joukkoon ja tilaa Mustila Puutarhan uutiskirje. Saat hyödyllisiä vinkkejä, kasvatusohjeita, tietoa uusimmista tuotteistamme ja kiinnostavista tarjouksista.