Maukas sipulisato omasta maasta – istutusvinkit kevääseen
Oikea istutusaika, sopiva lannoitus ja hyvä maa tekevät sipulinviljelystä helppoa ja palkitsevaa. Poimi tästä käytännön ohjeet onnistuneeseen sipulisatoon.
ILMAINEN TOIMITUS kun tilaat vähintään: Kirjetilaukset yli 45 € Lähellä-paketit yli 125 €
Oikea istutusaika, sopiva lannoitus ja hyvä maa tekevät sipulinviljelystä helppoa ja palkitsevaa. Poimi tästä käytännön ohjeet onnistuneeseen sipulisatoon.
Kun maa alkaa alkukesästä lämmetä, alkaa myös sipulien istutusaika lähestyä. Istukassipuleista kasvattaminen on Suomen lyhyen kasvukauden vuoksi helpoin ja varmin tapa kasvattaa keltasipulia, punasipulia, hopeasipulia ja salottisipulia – ne kaikki sopivat hyvin kotipuutarhaan.
Huolellisella valmistelulla ja oikea-aikaisella istutuksella varmistat mehukkaan ja maistuvan sadon omasta kasvimaasta. Osa lajikkeista on saatavilla myös sipulin siemeninä, mikä tarjoaa mahdollisuuden esikasvattaa erikoisuuksia ja kokeilla harvinaisempia makuja.
Paras aika istuttaa sipulit on, kun maan lämpötila on noussut noin +15 asteeseen. Vähimmäislämpötila on +5 °C. Kylmään maahan istuttaminen voi saada sipulin kukkimaan ennen aikojaan, mikä taas heikentää sadon laatua. Istutuksen kanssa ei siis kannata kiirehtiä – lämpimämpi maa takaa paremman kasvun alun.
Jos olet hankkinut sipulit hyvissä ajoin, säilytä ne kuivassa, ilmavassa ja viileähkössä paikassa. Avaa pakkaus ja levitä sipulit väljästi, jotta ilma pääsee kiertämään niiden ympärillä. Tiiviisti pakattuna sipulit saattavat lämmetä ja kostua, mikä lisää itämisriskiä. Jos versoja kuitenkin alkaa muodostua, voit esikasvattaa sipulit pienessä määrässä multaa valoisassa paikassa.
Hyvä perussääntö on istuttaa 7–10 sipulia per rivimetri. Jos kasvatat sipuleita tuorekäyttöön, voit istuttaa ne hieman tiheämpään. Tällöin voit harventaa rivejä kesän mittaan nostamalla joka toisen sipulin käyttöön – näin loput saavat tilaa kasvaa kunnolla.
Istutussyvyys määräytyy sipulin koon mukaan: istuta sipuli niin, että sen kärki jää näkyviin maan pinnalle.
Sipuli viihtyy hyvin myös Suomen viileämmillä vyöhykkeillä. Pohjoisemmassa kevät etenee hitaammin, ja maa lämpenee myöhemmin, joten istutusaika siirtyy myöhemmäksi. Jos haluat aikaistaa satoa, voit esikasvattaa sipuleita sisällä pienissä ruukuissa – sipuli kasvattaa juuret ja saat valmiiksi vahvan taimen ulos istutettavaksi. Valitsemalla aikaisen lajikkeen pääset herkuttelemaan omilla sipuleilla vielä aiemmin.
Kun sipulin varret alkavat taipua ja kellastua, on aika nostaa sato. Kuivaa sipulit mahdollisuuksien mukaan ulkona auringossa, mutta sateen uhatessa siirrä ne katoksen alle tai muuhun kuivaan ja ilmavaan paikkaan. Hyvin kuivatut sipulit säilyvät pitkään viileässä ja kuivassa tilassa.
Etsitkö jotain uutta keltasipulin rinnalle? Tässä muutama herkullinen vaihtoehto, joita kannattaa kokeilla:
Olitpa sitten aloitteleva harrastaja tai jo vanha tekijä kasvimaalla, sipulin viljely tarjoaa iloa, oppia ja makua. Jokainen puutarha on omanlaisensa, ja juuri se tekee viljelystä niin palkitsevaa. Kokeile rohkeasti erilaisia sipuleita ja löydä ne, jotka viihtyvät parhaiten omassa maassasi – ja omassa keittiössäsi.
Perunat ja sipulit kuuluvat hyötypuutarhan peruspilareihin. Tutustu valikoimiinn ja tilaa!
Istukassipulit keltasipulin, punasipulin, salottisipulin ja hopeasipulin kasvatukseen.
Kokeile myös sipulin siemeniä – valikoimassa mm. jättisipuleita, hopeasipuleita ja monivuotisia pillisipuleita.
Tutustu myös siemenperunoihin – valikoimasta löytyy tuttuja satoisia lajikkeita.
Tietosuojasuostumus
Käytämme evästeitä varmistaaksemme sivuston toiminnan ja parantaaksemme käyttökokemustasi. Voit hyväksyä kaikki evästeet tai mukauttaa asetuksia tarpeidesi mukaan. Lue lisää tietosuojakäytännöstämme.