Syksyllä istutettavat kukkasipulit - istutus ja hoito
Keväällä kukkivat kukkasipulit istutetaan maan ja ilmojen viilennyttyä noin +6 asteeseen
syys-marraskuussa. Säilytä kukkasipuleita viileässä ja kuivassa paikassa kunnes on istuttamisen aika.
Tilaa turvallisesti kotimaisesta verkkokaupasta!
Keväällä kukkivat kukkasipulit istutetaan maan ja ilmojen viilennyttyä noin +6 asteeseen
syys-marraskuussa. Säilytä kukkasipuleita viileässä ja kuivassa paikassa kunnes on istuttamisen aika.
Keväällä kukkivat sipulikukat - tulppaanit, laukat, narsissit ja muut kevään kukkasipulit - istutetaan syksyllä. Näin ne saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn talven aikana, mikä laukaisee niiden kevätkasvun ja kukinnan. Kun kukkasipulit saavat rauhassa juurtua viileässä maassa, ne voivat hyödyntää talven lepojakson optimaaliseen kasvuun ja kukintaan keväällä.
Jos olet tilannut kukkasipuleita verkkokaupasta, tarkista paketin sisältö ja tuotteiden kunto heti, kun olet vastaanottanut paketin. Säilytä kukkasipuleita viileässä ja kuivassa paikassa kunnes on istuttamisen aika.
Kukkasipulit ovat näyttävimmillään istutettuina suuriin, yhtenäisiin ryhmiin. Samat sipulikukat voivat toistua ryhminä pihan eri alueilla. Vaihtelemalla ryhmien väri- tai lajike-yhdistelmiä saadaan puutarhaan vaihtuvuutta. Sipulikukkien kukinta-aikaa saadaan venytettyä maaliskuusta jopa heinäkuulle istuttamalla monia eri lajeja ja lajikkeita.
Syksyllä istutettavat kukkasipulit viihtyvät, lajista riippuen, perennapenkissä, puiden ja pensaiden alla, nurmikolla, luonnonmukaisilla alueilla sekä astioissa.
Keväällä kukkivat kukkasipulit istutetaan maan ja ilmojen viilennyttyä noin +6 asteeseen syys-marraskuussa, Etelä-Suomessa loka-marraskuussa ja Pohjois-Suomessa syys-lokakuussa. Sipuleiden on ehdittävä juurtua ennen talven tuloa. Narsissit ja pikkusipulit vaativat tulppaaneja pidemmän juurtumisen, ja istutetaan siksi ajoissa. Tulppaaneja voidaan istuttaa roudan tuloon saakka. Mikäli kukkasipuleiden istuttaminen viivästyy voi istutusalueen peittää kuivilla lehdillä tai havunoksilla tai näiden yhdistelmällä. Näin kukkasipulit saavat hieman pidemmän juurtumisajan.
Kasvupaikan tulisi olla aurinkoinen tai puolivarjoinen ja maan vettä läpäisevä, hiekkapitoinen. Muokkaa kasvualusta lapiolla tai talikolla noin 30 cm syvyydeltä. Paranna maa tarvittaessa kompostimullalla ja karkealla hiekalla. Lannoita kukkasipuleita istutuksen yhteydessä hidasliukoista typpeä sisältävillä lannoitteilla, kuten luujauholla, sipulilannoitteella tai kompostimullalla. Muista myös kastella maa kunnolla ennen ja jälkeen istuttamisen.
Pääsääntö on, että kukkasipulit istutetaan noin 3 kertaa sipulin korkeuden verran mullan alle. Tarkista aina lajikohtainen istutussyvyys pakkauksesta. Pienet sipulit voi painaa esimerkiksi sormella pehmeään maahan. Isommille sipuleille on hyvä kaivaa kuopat istutuslapiolla.Istuta vähintään 10 sipulia lähekkäin yhtenäiseksi ryhmäksi. Laukkoja ja tulppaaneja voi istuttaa myös yksittäin esimerkiksi perennojen joukkoon. Muista istuttaa sipulit niin että suippo pää osoittaa ylöspäin. Pienistä sipuleista saattaa olla vaikea erottaa kummin päin ne tulisi istuttaa. Ne osaavat kuitenkin onneksi itse keväälla kasvaa oikeaan suuntaa.
Keväällä, kun kukkanuppuja alkaa muodostua, lannoita nopealiukoista typpeä sisältävillä lannoitteilla, kuten verijauholla, sipulilannoitteella tai kanankakalla. Kalkitse tarvittaessa.
Kukinnan jälkeen sipulikukkien on hyvä antaa kuihtua rauhassa ja kerätä voimaa takaisin sipuleihin. Luonnonmukaisilla kasvupaikoilla sipulikukkien lehdet saavat kukinnan jälkeen rauhassa kuihtua. Perennapenkissä sipulikukkien kuihtuvat lehdet peittyvät kasvunsa aloittavien perennojen alle.
Kukkasipuleiden kauneudesta voi nauttia myös parvekkeella, patiolla tai vaikkapa ikkunalaudalla. Valitse astia jossa on reikä pohjassa, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Mikäli käytät umpinaista astiaa, tee salaojituskerros lecasorasta. Ole tarkkana kastelun suhteen, mullan tulee olla kostea, mutta ei märkä. Käytä hiekansekaista kasvualustaa, joka on ilmava. Istuta kukkasipulit vieri viereen, kahteen tai kolmeen kerrokseen. Seuraa pakkausten istutusohjeita.
Suuret sipulit sijoitetaan pohjalle ja pienemmät sipulit niiden yläpuolelle. Kastele hyvin ja vie astiat pimeään, viileään varastoon (0...+5C). Varasto ei saa olla liian lämmin, sillä sipulit voivat lähteä liian aikaisin kasvuun. Huolehdi, että multa pysyy tasaisen kosteana astioissa. Muutama kastelukerta talven aikana riittää.
Mikäli sopivan lämpötilan varastoa ei ole, voi astiat kaivaa myös maahan ja peittää kuivilla lehdillä ja havunoksilla. Maalis-huhtikuussa astiat nostetaan varastosta valoon ja pian kukkasipulit jo näyttäytyvät mullan pinnalla. Pian tämän jälkeen pääset nauttimaan ihanien kukkasipuleiden väriloistosta ja tuoksuista.