Beställ tryggt från en inhemsk webbshop
Förhandsförsäljning börjar 2.1.2022 och leveranserna vecka 11-13.
Odla egna shiitake. Förpackningen 28x18x9 cm, innehåller sågspån/damm och mycel, 7,5 l. Odlas i dagsljus på t.ex. fönsterbräde mot norr. Skörden varar ca 1 vecka. Efter skörden behövs en vilopaus på +2 veckor i inte för torrt och varmt, t.ex. källare. Följande skörd infaller efter ca 5-10 dagar. Under en period på ca 6 månader är 5-8 skördar möjliga. Vatten tillförs. Utförligare anvisningar nedan.
Vetenskapligt namn | LENTINUS edodus |
i lager | Nej |
Odling av shiitake Kulturen kan förvaras i fyra veckor på +2–+5 °C. I en viss ålder börjar shiitake automatiskt att växa. Resultatet blir troligen bäst om du börjar odlingen så snart som möjligt. Påsen innehåller en kultur där processen redan har aktiverats. Som odlingsunderlag finns det sågspån med näring. Var inte orolig om det förekommer vit-brun kultur. Den ser inte trevlig ut, men den är det första tecknet för svampar – början på härliga shiitake svampar. Börja odlingen så här: 1. Gör ett par hål i plasten och lägg kulturen i några veckor i dagsljus. Ett fönster till norr är det ideala stället. Låt kulturen ligga där, tills ungefär hälften av dess yta är brun. 2. Ta bort plasten. 3. Sänk kulturen i ca 48 timmar i ett ämbar med kallt kranvatten. Lägg på en vikt så att vattnet täcker kulturen helt. 4. Ta kulturen ur vattnet och lägg den på en bricka. Håll brickan i dagsljus men inte i direkt sol. Ett fönster till norr är fortfarande det ideala stället. Temperaturen skall vara ca 15 grader. För att kulturen inte skall torka, se till att det hela tiden finns 2–3 cm vatten på brickan och duscha kulturen varje dag 2–3 gånger med en sprutflaska. Om kulturen ser ut att torka för mycket, bygg ett slags växthus på brickan av en genomskinlig plastpåse. Gör fyra runda hål på ca 2–3 cm i påsen. 5. Skördetiden varar ca 1 vecka. Diametern på hatten av en fullvuxen svamp är 4–8 cm. 6. Då du samlat in skörden behöver kulturen en minst 15 dagars vilofas. Ta bort plastpåsen och flytta kulturen från fönsterbrädet till ett svalt, ganska fuktigt ställe, helst en källare. 7. Efter dessa två veckor (eller en längre tid) upprepa faserna fr o m fas 3. Den andra skörden börjar efter 5–10 dagar. Du kan skörda 5–8 gånger i högst 6 månader. LYCKA TILL MED ODLINGEN PÅ DESSA FINA OCH ENLIGT KINESERNA HÄLSOFRÄMJANDE SVAMPAR