Tilaa turvallisesti kotimaisesta verkkokaupasta!
Ei saatavilla
Koreankärhö 'Amber' on hollantilainen, vuonna 2016 julkistettu, upea kärhö! Voimakkaasti kerratut, vaalean kermankeltaiset kukat loistavat kauniin vihreän lehvästön päällä. Kukat ovat keskikokoiset, halkaisijaltaan 5-7 cm ja niiden tyvessä voi olla hivenen vaaleanpunaista. Kukkia muodostuu todella runsaasti. Kasvutavaltaan se on samantyylinen kuin alppi- ja tarha-alppikärhöt. 'Amber' kukkii touko-kesäkuussa toisen vuoden versoihin. Kukinta voi uusiutua myöhemmin kesällä. Voit istuttaa 'Amber'in samaan kasvusyvyyteen, kuin mitä se on astiassa.
Koreankärhö 'Amber' tunnetaan myös nimellä pagodikoreankärhö 'Amber'.
Kasvuvyöhyke: I-II
Tieteellinen nimi: Clematis koreana 'Amber Wit141205', Atragene-Ryhmä
Myyntikoko: astiataimi
Täysimittaisen kasvin koko: 2-2,5 m
Kukinta: touko-kesäkuu, vaalean kermankeltainen-vaaleanpunainen
Kasvupaikka: aurinkoinen-puolivarjo, suojaisa
Kasvualusta: tuore, keskiravinteinen-runsasravinteinen, runsasmultainen, läpäisevä, kalkittu
Leikkaus: Vuosittain vain kuivat ja vioittuneet oksat poistetaan. Voidaan nuorentaa kerralla alasleikkaamalla noin 25 cm:n korkeuteen maan pinnasta.
Alkuperämaa: EU
Tieteellinen nimi | Clematis koreana 'Amber Wit141205', Atragene-Ryhmä |
Myyntikoko | astiataimi |
Täysimittaisen kasvin koko | 2-2,5 m |
Kasvualusta | tuore, keskiravinteinen-runsasravinteinen, runsasmultainen, läpäisevä, kalkittu |
Kasvuvyöhyke |
|
Kasvupaikka |
|
Kukinta- tai korjuuaika |
|
Alkuperämaa |
|
Varastossa | Ei |
Paras kasvupaikka kärhöille on suojainen ja lämmin. Maan tulisi olla hyvämultainen, ravinteikas, läpäisevä ja tuore. Ihanteellisin kasvualusta on savimaan, turvemullan ja karkean soran sekoitus. (1/3 osa kutakin.) Se, että kärhö saa vettä on tärkeämpää, kuin mihin maalajiin kärhöt istuttaa. Kärhöä ei kannata istuttaa aivan seinän viereen. Paikka on yleensä kasville liian kuiva. Märkyyttä ja etenkin talvimärkyyttä kärhöt eivät siedä.
Atragene-Ryhmän kärhöt eivät ole kuitenkaan kovin nirsoja maaperän suhteen ja ne kestävät kuivuutta paremmin kuin loistokärhöt. Parhaiten ne viihtyvät puolivarjossa, toki auringossa ja varjossakin viihtyviä lajikkeita on.
Aurinkoisilla paikoilla olisi hyvä saada kärhön juuret varjoon viileään. Jos istutat kärhön esim. kiven varjoisammalle puolelle, sen kasvusto ja kukat hakeutuvat automaattisesti auringon puolelle. Voit myös istuttaa perennoja tai yksivuotisia, pienijuurisia kesäkukkia suojaamaan juuristoa.
Kärhöt suosivat kalkkia, mutta pärjäävät myös lievästi happamassakin maassa. Saman lajikkeen kukinnan väri saattaa olla erilainen erilaisissa maan happamuuspitoisuuksissa.
Istutuskuopan tulisi olla vähintään 40x40 cm. Atragene-Ryhmän kärhöt ovat ohutjuurisia ja ne voi istuttaa samaan kasvusyvyyteen kuin mitä ne on taimistolla tulleissa astioissa.
Kärhöt voidaan istuttaa myös kohopenkkiin. Tällöin penkin olisi hyvä olla noin 40 cm korkea.
Kastele istutuskuoppa hyvin ennen istutusta. Kuopan pohjalle voit laittaa keväällä ja alkukesästä istuttaessa pitkävaikutteista lannoitetta esim. luujauhoa, heinäkuusta alkaen PK-syyslannosta. Pidä huoli, että juuristo ei tule olemaan suorassa kosketuksessa lannoitteeseen. Kastele myös astiataimi hyvin ennen istutusta. Voit upottaa ruukun vesiastiaan ja ottaa pois kun ilmakuplia ei enää nouse pintaan. Poista ruukku ja möyhennä paakun pohjaa ja reunoja levittäen kiepille kiertyneet juuret. Lisää multaa istutuskuoppaan parissa erässä kastellen multaa välillä. Istutuksen jälkeen kastele vielä reilusti (n. 20 l).
Kun kärhön versot leikataan istutuksen jälkeen maasta lukien ensimmäisen lehtiparin yläpuolelta, se käyttää kasvuvoimaansa paremmin juuriston vahventamiseen. Leikatun lehtiparin lehtihankaan kasvaa aina kaksi uutta versoa. Leikkaa nämä uudet versot jälleen ylimmän lehtiparin yläpuolelta. Voit toistaa saman koko ensimmäisen kasvukauden. Tämän vuoksi kärhö ei välttämättä kuki, mutta vahvistunut juuristo ja sitä myöten koko kasvi tuottaa vieläkin komeammat uudet versot ja kukat seuraavana vuonna.
Joskus leikkaamaton kärhö kasvaa nopeasti isoksi ja lopulta nuupahtaa, sillä juuristo ei ole vielä tarpeeksi vahva kuljettamaan riittävästi ravinteita ja vettä koko kasvin käyttöön.
Istutuksen jälkeen
On parempi antaa kasville kerralla kunnolla kymmeniä litroja vettä pari kertaa viikossa, kuin kastella vähän ja useasti. Kun juuret saavat runsaasti vettä, ne hakeutuvat syvemmälle maahan, mikä auttaa myöhemmin kasvia kestämään paremmin kuivuutta. Hyvin, syvälle juurtunut kasvi on myös taudin- ja on talvenkestävämpi. Lisäkastelua tulisi antaa säännöllisesti istutusvuonna ja jatkossa kärhöt hyötyvät kuivana kautena kastelusta. Muistathan, että kastelumäärään vaikuttaa aina kasvupaikka, sää ja kasvualusta. Voit tarvittaessa kokeilla lapiolla kuinka syvälle maa on kastunut.
Lannoitus
Atragene-Ryhmän kärhöt pärjäävät vähemmällä lannoituksella kuin loistokärhöt. Lannoita valitsemallasi lannoitteella kasvukauden alussa. Pitkävaikutteiset lannoitteet olisi hyvä laittaa hieman kauemmaksi kasvista. Näin kasvi kasvattaa juuret laajemmalle alueelle.
Lisälannoitusta annetaan tarvittaessa juhannuksen tienoilla. Varsinkin kukinta-aikaan kärhöt hyötyvät nopeavaikutteisesta, vähätyppisestä kastelulannoksesta. Myöhään annettu liiallinen typpilannoitus heikentää kärhöjen talvenkestoa. Typetön PK- syyslannoitus on hyvä antaa heinäkuussa, viimeistään elokuun alussa. PK-lannoite edistää mm. versojen puutumista ja vahvistaa juuria, mikä parantaa kasvin pakkasensietokykyä.
Hyviä lannoitteita ovat esim. luujauho, sarvilastu, komposti, hyvin palanut karjanlanta, kanankakka.
Leikkaus:
Keväällä kärhöstä voi poistaa vain kuolleet, vioittuneet ja heikommat versot.
Heti kukinnan jälkeen voi halutessa tehdä isomman karsimisen. Näin kärhöön ehtii vielä muodostua uusia versoja ja näihin versoihin kehittyä kukkasilmuja jotka kukkivat seuraavana vuonna.
Kärhöjä ei ole pakko leikata, vuosittainen hoitoleikkaus on useimmiten kasville ja runsaammalle kukinnalle eduksi.
Jos kärhö paleltuu maan päällisestä osasta, ei hätää, se kasvattaa uudet versot juuresta alkaen. Leikkaa paleltuneet osat pois ensimmäisen terveen silmun yläpuolelta.
Nämä kärhöt voi nuorentaa kerralla leikkaamalla ne noin 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Tällöin kasvi ei kuki ensimmäisenä kesänä leikkauksesta.