Beställ tryggt från en inhemsk webbshop
Gurkmejan har sitt ursprung i Indien. Den växer till en bambuliknande, ca 40 cm hög planta. Gurkmeja innehåller antioksidanter och förebygger infektioner. Skörd i början av oktober eller då knölarna är tillräkligt stora. Rotknölarna kan torkas och malas, då får man den kraftiga gula kryddan som används i matlagning.
Gurkmeja färgar så skydda kläder, skärbräden mm speciellt då du hanterar färsk gurkmeja.
Leveranser f.o.m. vecka 14.
Vetenskapligt namn | Curcuma longo |
Försäljningsstorlek | 6 st |
Planteringsavstånd | 10 cm |
Växtläge |
|
Blom-/skördetid |
|
Årighet |
|
i lager | Nej |
Placera rötterna i en halvöppen papperspåse med ett fuktat hushållspapper för att få "ögonen" att komma fram ifall de inte redan har gjort det. Fukta pappret vid behov. Var försiktig så du inte glömmer rotknölarna, då kan de torka. Fyll en kruka med gödslad, väldränerad mull. Krukan bör ha hål i bottnen. Sätt roten i krukan horisontellt med "ögonen" uppåt. Täck 2/3 av roten med mull och tryck till försiktigt. Vattna. Ställ krukan ljust och varmt och håll mullen fuktig, dock inte våt. Då roten börjar producera blad kan du börja vattna med svag näringslösning. Spreja bladen regelbundet med vatten om luften är torr. Innan du flyttar ut plantorna i trädgården plantera om dem i större krukor. Avhärda plantorna och ställ ut dem på en varm och solig plats då frostriken är över. Skydda plantorna i början från gassande solsken så att bladen inte skadas. Kom ihåg att vattna plantorna regelbundet. Rötterna fördubblar oftast sin storlek under sommaren. De skördas på hösten, i början av oktober. Du kan också skörda anefter du behöver och lämna resten i krukan och växa. Efter skörd tvättas och torkas rotknölarna. Flytta in krukorna på hösten innan frosten. Använd växtbelysning åt plantorna ifall du vill att bladen håller sig fina ända fram till våren.
|
|
|